Миналата седмица се проведе заседание на Общински съвет "Родопи", на което общинският съветник от “Възраждане" Румяна Иванова обърна внимание на притеснителни и спорни моменти, свързани с някои от точките за разглеждане. Противоречия предизвика и Докладна записка за откриване на процедура за продажба чрез публичен търг, с явно наддаване на поземлен имот - частна общинска собственост в село Брестовица.

“Виждам, че имотът е включен в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинско собственост за 2023 г., но, дали в действителност това се налага?

Общината се разраства с бързи темпове, което, разбира се, е положително, но ако продължаваме да продаваме общински имоти, ще дойде ден, в който няма да има къде да обособим детска градина, училище, здравна служба, културен център. Лесно се продава, но трудно се придобива такъв имот.

Условие за извършване на продажбата е купувачът да запази предназначението му, тоест комплекс за образование. Има ли гаранция, че тази точка от договора ще бъде спазена и за какъв срок?

Имотът се намира в центъра на селото и нищо чудно пак тук, след две години, мнозинството да гласува смяна на статута.

Искам да се обърна и към общинските съветници от Брестовица:

-​Това ли обещахте на избирателите? Месец и половина след встъпване в длъжност започвате да разпродавате селото?

Радвам се, че моето изказване провокира дискусия и в крайна сметка предложението за откриване на процедура за продажба не беше прието", заяви Румяна Иванова.

Възникват и редица въпроси, свързани с извършването на компенсирани промени в Бюджета за капиталови разходи на Община Родопи за 2023 г. - ​Защо се е наложило да бъдат извършени компенсирани промени в Бюджета за капиталови разходи; ​Защо не е придвижен ПУП и идейният проект на път Брестник – Белащица – Марково? Уверението, че това ще бъде направено, беше основно предизборно обещание на настоящия кмет.

“​Също така, изграждането на кръговото кръстовище на ул. “Захари Стоянов" в Марково, е излязло извън предвидените 771 440 лв и са платени още 50 000. Всички знаем, че въпросното кръстовище не е грандиозен пътен инфраструктурен обект, за да погълне горецитираната сума. Обществото заслужава да получи отговори на всички тези наболели въпроси и теми", коментира Иванова.