Председателят на ОбС "Родопи" Владимир Маринов излезе с категорично мнение против присъединяването на село Белащица към община Пловдив. Припомняме, че със заповед на областния управител Илия Зюмбилев за неделя, 17 декември, е насрочен референдум сред жителите на селото с въпрос "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?". 

Ето цялото изявление на Владимир Маринов:

"В неделя, в село Белащица, ще се проведе референдум за това дали жителите на селото искат то да се присъедини към община Пловдив и съответно да излезе от пределите на община Родопи.

Право на всеки един човек е да решава и да бъде питан за своето бъдеще и това на своите деца. Когато обаче зад “добрите помисли" стоят откровено лични, корпоративни интереси на една шепа неудачници, нещата определено се компрометират и заприличват на никому ненужен водевил.

Защото част от инициаторите днес са общински съветници, а други са просто политически неудачници, пробвали се за пореден път да получат народната любов, но сгромолясали се на отминалите избори. Лошото за тях е, че и спонсорите им се провалиха с гръм и трясък в политическите си начинания и едва се докопаха до персонална реализация, но нищо повече.

Няма нито един мотив ЗА присъединяването на Белащица към Пловдив, ама нито един - данъци ли, транспорт ли, инвестиции ли, финансиране по различни програми за селските райони ли…

Жителите на селото бяха брутално излъгани, за какво се подписват под знамената на “СТОП НА КАРИЕРИТЕ", а всъщност за отделяне на Белащица от Родопи.

Нещо повече- показателите на двете общини са диаметрално различни, Родопи е развиваща се, просперираща община, водеща в България, а Пловдив има да решава доста проблеми, натрупани в годините, за които са нужни огромно количество средства, които видимо ги няма, камоли такива за още едно населено място. Разбира се, тук е мястото да кажа, че Пловдив и Родопи имат възможност за много общи инициативи и възможности за реализация на съвместни проекти. В тази посока трябва да бъдат насочени усилията ни.

Темата е дълга, но в заключение ще кажа, че в неделя сме длъжни да ударим звучен шамар на самозабравилите се, алчни хорица, които за лична облага са тръгнали да рушат бъдещето на едно от най-прекрасните села в България!

В неделя на 17-и да се изправим всички и да кажем НЕ, на отделянето на село Белащица от община Родопи и присъединяването му към община Пловдив, или просто да заведем децата на чист въздух в планината…"

С уважение, 

Владимир Маринов

Председател на Общински съвет Родопи"