Общинският съветник Константин Георгиев попита кмета на Пловдив Костадин Димитров какво е мнението му за преминаването на село Белащица към Община Пловдив. Въпросът беше зададен публично, в заседателната зала на пловдивския общински съвет, предава "Фокус".

Питането към пловдивския кмет е във връзка с предстоящия съвсем скоро местен референдум сред населението на Белащица с въпрос "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община Родопи и да се присъедини към община Пловдив?". 

Георгиев се интересува дали кметът и екипът му ще се срещнат с жителите на Белащица и представители на ИК, ще участва ли Община Пловдив със свои експерти и представители в разяснителната кампания по провеждането на референдума и дали се предвиждат средства за селото при положителен резултат на референдума. 

Съветникът припомни, че жители на родопското село учредиха през 2022 г. инициативен комитет за провеждане на допитването. Събрани са необходимите подписи и ги внесе в ОбС- Пловдив и ОбС- Родопи за вземане на решение. Общинският съвет на Пловдив в две свои заседания на 13.10.2022 г. и 10.11.2022 г. взе решение с единодушие за приемането на село Белащица като част от община Пловдив.

Георгиев допълни, че предишният кмет на Пловдив Здравко Димитров заедно със заместник-кметове и представители на администрацията и общински съветници проведоха среща с жители на Белащица. На нея пловдивската администрация ясно декларира желанието си за промяна на териториалните граници и приемането на Белащица към Община Пловдив. 

Референдумът е насрочен за 17.12.2023 г. със заповед на областния управител Илия Зюмбилев.