Разширяването на пътя Пловдив - Карлово е един от приоритетите на областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев, съобщи самият той в интервю за Plovdiv24.bg.

"Пътят Пловдив - Карлово е изключително натоварен. Той минава през няколко общини и поема голяма част от пътникопотока от Пловдив към съседните села. Ще работя и ще съдействам за реализирането на това разширение, което е изключително важно за областта и за решаването на някои инфраструктурни проблеми, свързани с огромния брой автомобили" - заяви областният управител. 

Заради изключително бурното икономическо развитие Пловдив, както и общините и селата около областния център и в периферията му се развиват много добре и привличат много нови жители. Превръщането на Пловдив в икономическото сърце на България обаче води след себе си съответните последствия - инфраструктурата е изключително натоварена, а придвижването е затруднено. 

"Тези проблеми се задълбочават и тук е мястото на държавата и на общината да намерим трайни решения, да мислим в перспектива за бъдещото развитие на града като икономически център на България. Съществуващата инфраструктура на Пловдив е отговаряла за население около 300 000, но реално в града живеят много повече" - коментира Зюмбилев. 

Според статистика на "Пътна полиция" пътят Пловдив - Карлово е най-натовареният в областта и на него стават най-много катастрофи. За да се облекчи трафикът в северна посока е нужно разширение. Идеята е да се направи път с две платна с по две ленти в посока, подобно на пътя Пловдив - Асеновград. Засега проектът е в идейна фаза, но се очаква скоро да се премине към техническата и тогава да започне сериозна работа по него. 

"Имайте предвид, че най-натоварените пътни артерии в страната, се намират в град Пловдив и в област Пловдив. Така че всяко едно отлагане на тези проблеми след години може да се стигне до тяхното задълбочаване. Затова по-добре сега да започнем и лека полека мисля, че ще стигнем до реализацията на тези проекти" - каза областният управител.