Питане до кмета на Пловдив, отправено от Константин Георгиев, общински съветник в ОбС Пловдив относно предстоящия референдум в село Белащица:

"Уважаеми г-н Димитров,

Oбръщам се публично към вас в качеството си на общински съветник в Общински съвет - Пловдив. През 2022 година жители на село Белащица учредиха Инициативен комитет за провеждане на местен референдум с въпрос: "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община "Родопи" и да се присъедини към Община Пловдив".

Инициативният комитет на Белащица събра необходимите подписи на жители и внесе искане за вземане решение до Общински съвет Пловдив, и съответно Общински съвет Родопи. Общински съвет Пловдив в две свои заседания, на 13.10.2022 г. и 10.11.2022 г., взе решение с единодушие за приемането на село Белащица като част от община Пловдив.

Вашият предшественик Здравко Димитров, заедно със заместник-кметове, представители на администрацията и общински съветници, взехме участие в среща с жителите на Белащица, на която среща ясно се декларира желанието на администрацията на Пловдив за промяна на териториалните граници и приемането на Белащица! На 26.10.2023 г. Областният управител на Област Пловдив, със своя заповед, насрочи дата за провеждане на местен референдум в Белащица на 17.12.2023г.

В тази връзка се обръщам към Вас със следните въпроси: 

Какво е Вашето мнение за преминаването на село Белащица към Община Пловдив?

Предвидили ли сте среща с хората от Белащица и представители на ИК? 

Ще се включи ли Община Пловдив със свои експерти и представители в разяснителната кампания до провеждането на референдума? 

Предвиждате ли средства за Белащица при положителен резултат на референдума?"