Има калкулатор за изчисление на данъци, данъчната ставка е една и съща както в Пловдив, така и в Родопи. Това каза за Plovdiv24.bg председателят на Инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица“ Павел Гимишев. Дори минавайки към община Пловдив има голяма вероятност такса смет да бъде по-ниска от сега. В момента такса смет в Белащица за фирми е 11%, а за физически лица е 8,7%. В Пловдив такса смет за физически лица е 1.8%, а за фирми е 3 %, каза Гимишев. Запазвайки статута си на село, ще запазим данъчните си оценки, заради това, че сме 5-та категория и такса смет ще падне, твърди той.

"Но ние не търсим по-ниските данъци. Ние търсим да бъдем част от Пловдив, защото се чувстваме пловдивчани и сме били част от Пловдив от 1987 година, когато изкуствено ни отделиха и създадоха тази община. Ние сме съпричастни с града, всичко това дава отражение и на нас. За нас е важно да сме свързани с Пловдив чрез градски транспорт, връщайки се в естествения си център", каза Гимишев.

Той отново поясни, че това, което се говори за данъците е манипулация и че Пловдив има различни данъци в различните райони. Не може да се сравняват апартаменти в Пловдив с къща на село, както и различните квартали са различни категории. 

По отношение на бюджета, селото и сега си няма собствен бюджет, а кметът управлява само един тракторист и една секретарка. Всички те се назначават от община Родопи.

"Ние нищо не сме получили за тези 40 години. Белащица е емблема, имаме ново строителство и природни забележителности. И в същото време през 2023 година няма канализация, ние сме на ями. 

По отношение на строителството, искаме да има общ устройствен план. "Родопи" няма капацитета да го изработи, а Пловдив има приети 2 ОУП. Тези земи с променен статут могат да бъдат вкарани в организирана територия. Ние сега се водим на местности  - Грамадите, Живака и др. Дори това не са направили - да се вкарат в регулация тези имоти и да станат част от организираната територия.

Моето лично мнение е, че ние в нашата страна не живеем в демократично, а в тоталитарно общество, и хората, които имат власт, по всякакъв начин се опитват да подтискат правото на суверена да изрази мнението си, и го заблуждава", посочи още Павел Гимишев.

Той разказа още, че още миналата година за водопровода е бил одобрен проект за 6 милиона и кметът на общината е отказал финансирането и е предпочел да прави канализацията в Марково. За училището и детската градина - това за проектите се чува вече 4 години, но все още няма действия. Един цял клас е отказан тази година, поради невъзможност децата да се приемат. Тези всички деца отиват да учат в Пловдив, родителите им ги карат и взимат, защото последният автобус за Белащица е в 20.30 часа. 

По думите на Гимишев, дори и в момента сградата на община "Родопи" е в центъра на Пловдив, а кметът обяснява колко е лошо в града. Нормално ли е също така, пита той, сесиите на Общинския съвет на "Родопи" да се провеждат в хотели в Пловдив.

"Обикалят по хотелите в Пловдив, а ни обясняват колко е лошо", каза Гимишев.