Хората са негативно настроени към идеята за присъединяването на Белащица към община Пловдив, защото ще им се вдигнат данъците, най-малко. Това каза за "Фокус" кметът на община Родопи Павел Михайлов. Има много още неща, които ги тревожат и притесняват, смята Михайлов.

"Всичко ще поскъпне, такси и данъци - такса смет, сгради, МПС и др. В момента за някои вървят процедури за смяна на предназначения на земи. Какво ще се случи с това? Ще започне високо строителство, а в общината не даваме повече от два етажа да се строят, небостъргачи не ни трябват", посочи кметът Михайлов.

Той смята, че трябва да продължат да се правят инвестициите, както през последните години. Община Родопи има много планове за Белащица. 

"Имаме готов проект за нов водопровод за 12-13 млн. лева, имаме проекти за нова сграда на училището и на Детската градина. Те може да не се осъществят, ако се окаже успешен референдума. За какво да инвестираме пари в Белащица тогава, тя няма да е наша. Ние искаме да си развиваме селото и мисля, че това е правилно.

Смятам, че и на Пловдив няма да му трябва Белащица, фактът, че бюджетът на Район "Южен" е 300000 лева, какво ви говори? А "Южен" са 100 000 човека, а Белащица - 2000, колко ли ще е бюджетът и? Хората не са заинтересувани от този референдум", каза отново Павел Михайлов.

Той не може да прогнозира каква ще е активността на референдума. Хората сами ще си решат дали да са активни, или не. Но за да бъде легитимен референдума трябва да са гласували 40% от избирателите. 

Според кмета на Родопи, с преминаването към община Пловдив няма да се реши и въпроса с кариерите, той ще остане по същия начин, няма да има никаква разлика.