Данъците няма да се вдигат, билетът за градския транспорт също. Това заяви пред камерата на "Фокус" кметът Здравко Димитров по повод критиките, че проектобюджетът на Пловдив е нереалистичен и, ако трябва да се изпълни, трябва да се увеличат местните данъци и такси. 

"Децата и възрастните хора са приоритет в този мандат, виждате колко детски градини и ясли се построиха, колко се реновират. Това е нещо, което си заслужава, нещо, което го правим с удоволствие аз и моят екип" - каза градоначалникът.

Припомни, че "Евронюз" тази година определи Пловдив за втория най-добър град, а миналата година - най-добра туристическа дестинация. 

Ниската събираемост на таксата от придобиване на имоти е заради падането на продажбите, което е повсеместно в цялата страна и дефицитът навсякъде е около 20 процента. 

"Нямаме нови обекти, завършваме старите. Не сме си позволили да се разпростираме и да харчим други пари. Имаме да завършим важни инфраструктурни обекти - "Даме Груев", "Модър-Царевец" и други" - каза кметът.

Бюджетът предвижда 10% увеличение на заплатите на работещите в общинските предприятия "Чистота" и "Градини и паркове". 

Според Димитров, бюджетът е нормален за Пловдив, град, който се развива. 

"Вчера (б.а. - на общественото обсъждане) стана въпрос, че други две общини (б.а. - "Родопи" и "Марица") ползат услугите тук - здравеопазване, образование, култура, а не плащат данъци. Това също трябва да се има предвид. Няма такова нещо в Европа – две други общини в нашата община. Като слизат отгоре, си изхвърлят боклуците в район "Южен" и се хвалят с това. Пловдив не е 340 000 - 350 000, ние сме два пъти повече като жители. По време на ковид цялата област се лекуваше тук" - обясни  градоначалникът.

На въпрос взел ли е решение дали ще се кандидатира за нов мандат, Здравко Димитров отсече с усмивка, че още не е взел решение.