Общинските съветници от ОбС - Родопи ще обсъждат датата за провеждане на местен референдум в село Белащица. Редовната сесия е насрочена за 30 май и  предложението за насрочване на допитването е първа точка в дневния ред, предаде репортер на "Фокус".

Предложението за провеждане на местен референдум за отделяне на Белащица от община "Родопи" и присъединяване към община Пловдив влиза за втори път за обсъждане от ОбС - Родопи. Тогава предложението беше отхвърлено с 24 гласа "за", един "против" и двама "въздържал се".

По-рано Общинският съвет в Пловдив одобри приемането на Белащица към община Пловдив, ако болшинството от населението гласува "за" отделяне от община "Родопи". 

Общинската администрация на "Родопи" обжалва в съда и делото стигна до Върховния административен съд. ВАС потвърди решението на Административния съд в Пловдив, с което прекратява делото на кмета на община Родопи срещу решението на Общински съвет – Пловдив, с което се приема Белащица да се присъедини към община Пловдив след референдум.