За първи път след протестите срещу войната във Виетнам преди повече от пет десетилетия в кампуса на Колумбийския университет са извършени масови арести, пише ВВС.

На разсъмване в сряда, 17 април, малка група студенти разпънаха палатките си в Колумбийския университет, демонстрирайки срещу израелските военни действия в Газа и призовавайки университета си да спре да прави бизнес с компании, които според тях подкрепят войната.

Те направиха това в момент, когато Минуш Шафик, ректор на Колумбийския университет, се отправяше към Капитолийския хълм, за да се изправи пред Конгреса по повод антисемитизма в университета и начина, по който се бори с него.

По време на почти четиричасовия разпит в сряда тя защити действията, които вече е предприела. Студентите, заяви тя, "получават посланието, че нарушенията на нашите политики ще имат последствия".

На следващия следобед ректорът на Колумбийския университет взе решение, което ще разпали огън от протести в университетите в Съединените щати.

Студентите от протестния лагер са нарушавали закона, отказвали са да напуснат и са създали "притеснителна и застрашителна среда" за много от своите връстници - е заявила тя.

Тя изпраща полицията на Ню Йорк.

Скоро след това служители на най-голямото полицейско управление в САЩ, облечени в екипировка за борба с безредиците и с пластмасови белезници, арестуваха повече от 100 студенти - за първи път след протестите срещу Виетнамската война преди повече от пет десетилетия в кампуса на Колумбийския университет са извършени масови арести.

Възмущението сред студентите е незабавно. На следващия ден на друга поляна, само на няколко метра е създаден друг протестен лагер.

Ден по-късно в Йейлския университет в Кънектикът, още едно елитно учебно заведение, на повече от 140 км североизточно от Колумбия, е организиран друг протестен лагер.

В средата на седмицата демонстрации се проведоха в десетки кампуси в цялата страна и продължиха до края на седмицата. В събота полицията на САЩ съобщи, че е прекратила поредния протест в Североизточния университет в Бостън, като е арестувала около 100 души.

Студентите от Колумбия предизвикаха национално движение.

Гневът на студентите срещу начина, по който Израел води войната си срещу ХАМАС, повдигна сложни въпроси пред университетските ръководители, които вече се борят с разгорещените дебати в университетските кампуси относно случващото се в Близкия изток.

Как да балансират между правото на протест и свободата на словото и необходимостта да защитят другите студенти от нараняване и злоупотреба? Кога да изпратят полиция, за да приложи университетските правила, като знаят, че реакциите с твърда ръка ще бъдат заснети и ще се появят незабавно в милиони социални медии?

В Йейл полицията пристига в протестния лагер в центъра на кампуса в ранните часове на 22 април, когато много студенти все още спят. Близо 50 студенти са арестувани, след като отказват да напуснат, а някои от тях се хващат за ръце около стълба.

Американските университетски кампуси са огнище на протести срещу войната в Газа, откакто ХАМАС атакува Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души - предимно цивилни - и отвеждайки 253 души в Газа като заложници. Оттогава досега в Газа са убити над 34 000 души, повечето от които news pic 2
©
жени и деца, по данни на управляваното от ХАМАС министерство на здравеопазването.

Но през последните 10 дни в САЩ се проведоха най-интензивните и широко разпространени протести през последните шест месеца. След разчистването на първия лагер в Колумбия се стигна до избухване на напрежението - сблъсъци и арести последваха и на други места.

В Тексаския университет в Остин в сряда щатски войници, някои от които на коне, спряха стотици студенти, окупирали университетската морава. В университета "Емори" в Атланта полицай повали на земята преподавателка, а видеозаписът, на който тя е спряна и окована с белезници, се разпространи в четвъртък.

Появиха се и редица антисемитски прояви. Много от протестиращите се опитаха да се дистанцират от инцидентите, а в някои случаи обвиниха външни активисти. Те твърдят, че много студенти евреи са се присъединили към протестите и че вниманието трябва да се съсредоточи върху броя на загиналите цивилни в Газа.

Тъй като преговорите между институциите и студентите продължават, много демонстранти - и техните външни поддръжници - са убедени, че това, което те смятат за тежка полицейска тактика, ще помогне за поддържане на движението.

Вълната от протести допринася и за политически напрегнатия период за президента Джо Байдън, който е критикуван от някои за подкрепата на Израел от страна на страната му, докато води кампания за преизбиране.

Някои демократи се опасяват, че хиляди протестиращи ще нахлуят на националния конгрес това лято в Чикаго, където партията официално ще го издигне за кандидат-президент. Конгресът през 1968 г., също в Чикаго, е помрачен от демонстрации срещу войната във Виетнам.