Компанията AstraZeneca призна пред съда за първи път, че разработената от нея ваксина срещу коронавирус може да причини редки странични ефекти, включително фатално нарушение на кръвосъсирването, съобщава британският вестник The Telegraph.

Срещу фармацевтичния гигант е заведен колективен иск, в който се твърди, че има десетки смъртни случаи и тежки наранявания след поставяне на нейната ваксина. Искането срещу компанията е за 100 милиона лири.  

Един от засегнатите - Джейми Скот, твърди, че след като му е поставена ваксината AstraZeneca, той е останал с трайно увреждане на мозъка поради кръвен съсирек и кървене в мозъка, което му е попречило да работи.

Като цяло AstraZeneca оспорва тези твърдения, но призна в правен документ, представен на Върховния съд във Великобритания през февруари, че нейната ваксина срещу COVID-19 "може в много редки случаи да причини синдром на TTS - тромбоза със синдром на тромбоцитопения“. Тя причинява кръвни съсиреци и води до намаляване на броя на тромбоцитите при хората.