Няколко години след COVID-19 експертите по инфекциозни болести отново бият тревога: според техните прогнози следващата пандемия е "точно зад ъгъла“ и човешката дейност само увеличава вероятността от нейното възникване всяка година, отбелязва телевизионният канал Sky News, позовавайки се на данни на британски лекари.

Учените предупреждават, че обезлесяването увеличава вероятността вирусите и бактериите да "мигрират“ от животни към хора и да причинят нова пандемия."Ние създаваме условия за огнища на болести“, казва д-р Натали Макдермот, преподавател по инфекциозни болести в Кралския колеж в Лондон. Според нея, поради обезлесяването в Амазонка и части от Африка, животните и насекомите се заселват по-близо до домовете на хората.

Освен това важен фактор, който ускорява избухването на пандемията, е глобалното затопляне. С повишаването на температурите все по-често се появяват огнища на вируси, пренасяни от комари и кърлежи.

"Следващата пандемия е точно зад ъгъла – може би след две или 20 години, или дори повече – но не можем да си позволим да отслабваме бдителността си. Трябва да сме нащрек, подготвени и готови да правим жертви отново“, предупреждават британски лекари.