Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer, според говорител на прокуратурата в Лиеж, предава европейската редакция на Politico.

Следователи от Европейската прокуратура (EPPO) през последните месеци поеха работата от белгийските прокурори, разследващи Фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“, според правни документи. Въпреки че прокурорите на Европейската прокуратура разследват предполагаеми престъпления, все още никой не е обвинен във връзка със случая.

Първоначално разследването беше открито от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство – въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след победата на изборите от проевропейско правителство, водено от Доналд Туск.

Жалбата на Балдан беше съсредоточена около предполагаема размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и директорът на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от Covid-19, в афера, наречена Pfizergate.

New York Times, който първи разкри, че размяната е станала, докато двамата лидери са уговаряли условията на сделката, започна паралелно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи .

Новината, че Европейската прокуратура сега разследва случая, рискува да постави допълнителен контрол върху ролята на председателя на Комисията в мега сделката за ваксини, чиято приблизителна стойност е над 20 милиарда евро. Европейската прокуратура ръководи общоевропейски разследвания на финансови престъпления и на теория може да конфискува телефони и други материали от офиси на Комисията или в други страни в Европа, като родната Германия на Фон дер Лайен.

Развитието идва в деликатен момент за нея, докато тя се опитва да бъде излъчена за втори мандат начело на Европейската комисия.

Брюксел засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за Фон дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини оттогава повдигна въпроси, като POLITICO разкри в края на миналата година, че има пропилени дози за най-малко 4 милиарда евро. Оттогава договорът за ваксината с Pfizer бе предоговорен.

Активисти за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но Фон дер Лайен досега избягваше да говори за него. В отговор на директен въпрос, зададен й от POLITICO относно изчезналите текстови съобщения, Фон дер Лайен каза: "Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите".

През 2022 г. EPPO обяви, че разглежда по-общо доставките на ваксини в ЕС, но това е първият път, когато службата е изрично свързана с Pfizergate.