Ново проучване на Световната здравна организация (СЗО) установява, че ваксините срещу COVID-19 са спасили живота на 1,4 милиона души в Европа.

Учените изчисляват, че препаратите срещу коронавирус са намалили смъртността с поне 57% на Стария континент. "Непрекъснато подчертаваме значението на ваксините срещу COVID-19, особено за възрастните хора и най-уязвимите. Проучването потвърждава резултатите от изпълнението на тези препоръки от страна на държавите. Доказателствата са неопровержими“, подчерта Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа.

Проучването също така установи, че без ваксинация около четири милиона души по света биха починали от инфекция с коронавирус. От началото на пандемията в Европа има повече от 277 милиона потвърдени случаи на заразяване и повече от 2,5 милиона смъртни случая.

"Днес в Европа повече от 1,4 милиона души – повечето от тях в напреднала възраст – се радват на живота с близките си, защото са взели променящото живота решение да се ваксинират срещу COVID-19... Това е силата на ваксините“, обобщи Клуге.

Докладът от проучването установява също, че кампаниите за ваксиниране в страните от ЕС първо са били насочени към рискови групи като бременни жени, хора със слаба имунна система и възрастни хора. По този начин има 57% намаление на смъртността сред хората на възраст 70-79 години и 54% намаление на смъртността сред хората на възраст 60-69 години. В доклада се казва още, че смъртността е с 52% по-ниска във възрастовата група от 50 до 59 години.

Възрастовата група, която се е облагодетелствала най-много от ваксинацията, са хората над 80 години, при които смъртните случаи са намалели с 62%.

Дори сред по-младото население на възраст от 25 до 49 години ваксините са спасили животи: втора доза ваксина е довела до 48% намаление на смъртността, въпреки че използването на втори и трети бустер в тази група се оценява само на 5%. "С други думи: дори в тази група без ваксинация броят на смъртните случаи би бил почти два пъти по-висок“, се казва в проучването.

Въпреки това, според СЗО, в Европа все още циркулира COVID-19 и броят на случаите на заразяване расте.

"Докато се учим да живеем с COVID-19 и други респираторни вируси, актуалните ваксинации срещу тези заболявания са абсолютно критични за уязвимите групи от населението“, заключи Клуге.

Светът не разполагаше с готова ваксина срещу коронавируса. След като СЗО обяви COVID-19 за пандемия в началото на 2020 година, водещи фармацевтични компании започнаха да разработват спешно ваксина. До началото на лятото на 2020 г. ЕС разполагаше със стратегия за ваксини, за да ускори производството и да осигури справедливо разпространение. Първите ваксинации бяха направени в края на 2020 г.