Германски учени от университета Фридрих-Александър в Ерланген и Нюрнберг поканиха мъжа, който се ваксинира срещу COVID-19 217 пъти, да вземе участие в проучване за оценка на ефекта от такова свръхваксиниране върху тялото. Оказало се, че този брой ваксинации не са причинили смущения във функционирането на имунната му система. Резултатите от изследването са публикувани в The Lancet.

Учените разбраха за необичайния случай на свръхваксиниране на 62-годишен мъж от Магдебург (Германия) от публикации във вестници. Той заяви, че е бил ваксиниран срещу SARS-CoV-2 217 пъти за период от 29 месеца. Мъжът твърди, че умишлено се е ваксинирал по лични причини.

Изследователи от университета Ерланген-Нюрнберг се свързаха с мъжа и го поканиха да се подложи на проучване, за да разберат имунологичните последици от свръхваксинирането. За целта са взети проби от кръв и слюнка на участника. Освен това, по време на изследването, субектът (по негово желание) е получил още една ваксинация.

Резултатите показват, че участникът в изследването не е имал никакви неизправности в имунната система. Това се доказва от достатъчната ефективност на Т-лимфоцитите (вид имунни клетки) и Т-клетките на паметта, които съхраняват информация за нахлули преди това патогени. В допълнение, последната коронавирусна ваксина, която мъжът получи в проучването, значително увеличи броя на антителата срещу SARS-CoV-2.