Европейското бюро на Световната здравна организация призова европейските страни да проведат спешни имунизационни кампании, тъй като през първите 10 месеца на 2023 г. на континента са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили, отколкото година по-рано, съобщи европейската редакция на Politico.

Организацията заяви, че намаляващите нива на ваксинация са отговорни за възраждането на вируса, който причинява треска, кашлица и в редки случаи пневмония, възпаление и смърт.

Европейският регион на СЗО регистрира повече от 30 хиляди случая на морбили в периода от януари до октомври 2023 г., докато през 2022 г. - само 941.

Според СЗО случаите на морбили са се увеличили през последните месеци и се очаква тази тенденция да продължи, освен ако не се предприемат незабавни действия.

Според СЗО пандемията от коронавирус е попречила на плановата имунизация на деца през 2020-2022 г. Изчислено е, че повече от 1,8 милиона бебета не са били ваксинирани срещу морбили през този период. 

СЗО съобщи, че случаи на заболяването са регистрирани в страни, където морбили официално е обявено за ендемично заболяване.

Миналата седмица Здравната агенция на Обединеното кралство (UKHSA) обяви национално извънредно положение поради нарастване на случаите на морбили в цялата страна. 

Миналата година в Румъния за първи път от началото на епидемията почина човек от морбили.

А през 2018 г. заболеваемостта от морбили в Европа достигна 10-годишен връх, което предизвика безпокойство.