Вицепремиерът и министър на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину заяви, че руският енергиен гигант "Газпром“ нарушава собствените си задължения и търси претекст да не доставя газ на страната през зимата, предава РИА Новости.

По-рано "Газпром" обяви, че си запазва правото да спре напълно доставките на синьо гориво за Молдова, ако страната наруши задълженията си за плащане до 20 октомври, както и поради грубо нарушаване на сроковете за сключване на споразумение за уреждане на историческия дълг на АД "Молдовагаз".

"Газпром" нарушава подписания договор и доставя на Молдова само 70% от количеството, което е задължен да предоставя. Съжаляваме, че "Газпром“ нарушава собствените си задължения и търси извинения да не доставя газ на молдовците в навечерието на зимата“, написа Спину в своя канал в Telegram.

Той отбеляза, че Молдова винаги е плащала за газ, включително авансово, и закъсненията са свързани само с нарастващите цени на горивата. Спину също така подчертава, че няма блокиране от страна на Украйна за транспортирането на природен газ.

"Дългът към "Газпром" може да бъде оценен само с независим одит. Интересът на Молдова е да плати правилните и реални суми. Молдова няма да плаща дългове, които не й принадлежат", добави вицепремиерът.

Молдова преживява енергийна криза поради нарастващите цени на енергията. Властите възнамеряват да намалят потреблението на газ през зимата с поне 15%, а също така са разработили и представили за обсъждане план, който включва изключване на уличното осветление, понижаване на температурата на централното отопление, прехвърляне на ученици и студенти на дистанционно обучение. От август "Модовагаз“ прекъсва подаването на потребителите, които не са платили навреме за услуги за доставка на природен газ.

През октомври миналата година молдовските власти се споразумяха с "Газпром" да удължат договора за доставка на синьо гориво за републиката, при условие че през 2022 г. бъде извършен одит на дълга на "Молдовагаз". През молдовското правителство сключи споразумение за одит с норвежката компания Wikborg Rein Advokatfirma и британската Forensic Risk Alliance & Co. Вицепремиерът Андрей Спину обаче обяви, че правителството няма да има време да завърши одита на дълга до 1 октомври и поиска отсрочка от руската страна.