Повреденият по-рано газопровод Balticconnector в Балтийско море е напълно възстановен и трябва да възобнови работата си на 22 април, съобщава ERR.

Според представител на естонската компания Elering тръбопроводът е преминал успешно хидравлични тестове тази седмица.

В момента текат довършителни работи, по време на които тръбопроводът ще бъде промиван с вода, последвано от изсушаване и вътрешногеометричен анализ.

Припомняме, че в нощта на 8 октомври 2023 г. в Балтийско море беше повреден газопроводът Balticconnector, както и телекомуникационният кабел, свързващ Финландия и Естония.

Във Финландия се предполага, че зад повредата на газопровода стои "някаква държава“. Основната линия на предварително разследване е китайският кораб Newnew Polar Bear, но други линии на разследване са отворени.

По-късно стана известно, че финландската полиция е приключила разследването на мястото на повредата на газопровода Balticconnector в Балтийско море.

Министърът на правителството на Финландия Андерс Адлеркройц по-късно каза, че повредата не е случайна. Говорим за контейнеровозния кораб Newnew Polar Bear, за който се подозира, че е повредил Balticconnector. По предварителни данни корабът е бил теглен от спусната котва. На метри от мястото на повредата е намерена котва с тегло шест тона.