Правителството на Куба обяви, че от 1 февруари цените на горивата в страната ще бъдат увеличени с повече от 500%, предава AFP, като пояснява, че решението е част от поредица от икономически мерки, насочени към намаляване на дефиците в бюджета. Агенцията припомня, че в края на декември управляващите в Хавана обявиха серия от мерки за облекчаване на тежката икономическа криза.

Цената на литър обикновен бензин ще се повиши от 25 песо (0,20 долара) на 132 песо, а тази на първокласния бензин ще скочи от 30 на 156 песо, поясни министърът на финансите и цените Владимир Регейро в ефира на държавната телевизия. Властите също така поясниха, че туристите в островна държава ще плащат за гориво в чуждестранна валута.

Според официални оценки кубинската икономика се е свила с два процента през 2023 година, а инфлацията е достигнала до 30%.

В края на миналия месец министърът на икономиката Алехандро Гил призна, че правителството вече не може да продава горива на "субсидирани“ цени, тъй като страната не разполага с чуждестранна валута и все още е под американско ембарго.

"Страната не може да поддържа цената на горивото, което е най-евтиното в света“, призна Гил.

Бензинът в Куба е "много евтин, но ако го сравните със заплатите в страната, всъщност е много скъп“, обяснява икономическият експерт Омар Еверлени Перес, като допълни, че новата ценова структура ще засегне "цялото общество“.

В понеделник кубинските власти също обявиха 25-процентно увеличение на цените на електроенергията за основните потребители в жилищните райони, както и скокове в цените за природен газ. Централната банка на страната проучва потенциален нов обменен курс спрямо долара. Песото беше девалвирано два пъти от 2021 година насам.

Островът с население от 11 милиона души преживява най-тежката си икономическа криза от разпадането на съветския блок през 90-те години на миналия век поради последиците от пандемията, затягането на санкциите на САЩ през последните години и структурната слабост.