Европейският съюз замени повече от една десета от руския тръбопроводен газ с втечнен такъв (ВПГ), съобщава Reuters, позовавайки се на статистика на ЕС, изчисления и данни на Kpler. Делът на руския газ в общия внос се е увеличил до приблизително 15%, докато делът на тръбопроводния газ е намалял от 37% на 8,7%.

Източници на Reuters смятат, че увеличението на доставките се дължи отчасти на отстъпките за руския ВПГ. Според Kpler през 2023 година Русия е доставила повече от 15,6 милиона тона ВПГ на пристанищата в ЕС. Това е малко повече от 2022 година и с 37,7% повече от 2021 година.

Испания, която преди не е внасяла руски тръбопроводен газ, се превърна в най-големия реекспортьор на доставките от Русия море. Данните за доставка показват само предишната дестинация. Следователно ВПГ, който се приема в Белгия, Франция, Испания и Нидерландия, "губи руския си етикет“, преди да бъде изпратен по тръбопроводи или натоварен на други кораби.

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви през март, че Европейската комисия възнамерява да постигне намаляване на покупките на руски ВПГ през тази година.