Във вторник Франция и Чехия повториха призивите към Европейската комисия да постави ядрената енергия на равна нога с възобновяемите енергийни източници във всички политики на ЕС, поставяйки традиционните ядрени скептици в отбранителна позиция, пише Euractiv.

На фона на големите промени в правителството във вторник, френският министър на енергетиката Агнес Пание-Рунаше беше в Прага, за да насърчи ядреното сътрудничество.

"Ще изведем европейската енергийна политика на напълно ново ниво“, заяви министърът на енергетиката на Чехия Йозеф Сикела.

Говорейки заедно с френския си колега, Сикела повтори значението на ролята на ядрената енергия в "процеса на декарбонизация – не само за Чехия и Франция, но и за цяла Европа“.

"Ключовата цел е да намалим зависимостта си от изкопаемите горива и да намалим емисиите на въглероден диоксид“, добави Пание-Руначер, който говори на английски пред международна аудитория.

Това означава "развитие на ядрена и водна енергия“ и "възобновяеми енергийни източници със съхранение“, за да се осигури електричество по всяко време, обясни френският министър.

Междувременно Сикела настоя за подобряване на достъпа до финансиране за ядрени проекти, които често надхвърляха бюджета и сроковете през последните години, плашейки частните инвеститори.

"Подобно финансиране трябва да включва нови проекти, дългосрочна експлоатация на съществуващи блокове и развитие на човешки ресурси, умения и научноизследователска и развойна дейност, за да се намалят разходите за електроенергия от ядрени проекти“, посочи чешкият министър.

Съвместната пресконференция дойде след година, белязана от стартирането на нов ръководен от Франция "Ядрен алианс“, обединяващ дузина страни от ЕС, за да защитава достойнствата на нисковъглеродната атомна енергия в Европа.

От февруари 2023 г. алиансът настоява за признаването на ядрената енергия сред "стратегическите“ технологии с нулеви емисии на ЕС и убеди Европейската комисия да стартира индустриален алианс за малки ядрени реактори.

Но може би най-голямата им победа беше признаването на нисковъглеродното ядрено електричество съгласно директивата на ЕС за възобновяема енергия. Когато законодателите на ЕС сключиха сделка през март за актуализиране на директивата, Франция и нейните съюзници успяха да намалят целите за 2030 г. за производство на водород от възобновяеми източници за страни, които вече имат нисковъглероден микс от електроенергия.

С други думи, Париж получи частична дерогация от директивата на ЕС за възобновяема енергия по силата на своята нисковъглеродна електроенергия, захранвана от ядрени централи.