Русия е призовала Казахстан да бъде готов да й достави 100 000 тона бензин в случай на дефицит, изострен от украинските атаки с дронове и прекъсвания на услугите, предава Reuters.

Според източници Москва е поискала от Казахстан да създаде спешен резерв от 100 000 метрични тона бензин, готов за доставка в Русия. Сделката вече е договорена, уверяват събеседниците на агенцията.

Съседна Беларус също се съгласи да помогне на Русия с доставки на бензин.

Към края на март атаките с дронове са извадили от строя около 14% от първичния капацитет за рафиниране на петрол в Русия. Засега властите казват, че ситуацията на вътрешните пазари на горива е стабилна, а резервите са доста големи.

Русия е нетен износител на гориво и доставчик на международните пазари, но прекъсванията в работата на рафинериите принуждават петролните компании да внасят.

Москва наложи забрана върху износа на бензин за шест месеца от 1 март, за да предотврати остър недостиг на гориво, въпреки че тя не се прилага за ръководения от Москва Евразийски икономически съюз, включително Казахстан, и някои страни, като Монголия, с които има междуправителствени споразумения върху доставките на гориво.

Според търговци обаче забраната може да бъде разширена, ако ситуацията в Русия се влоши.

От януари Украйна засили атаките срещу руската петролна инфраструктура, насочени към големи рафинерии в опит да осакати руските военни доставки.