На европейския пазар цената на газа се е сринала, но "Булгаргаз" се прави, че не вижда това. КЕВР трябва да сигнализира. Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме. С едно решение на регулатора може да достигнем дефлация. КЕВР може извънредно да намали тарифата. Това заяви пред NOVA NEWS икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.По думите му регулаторите очакват промени и не искат да се задействат.

"Цената на газа се срина със 70% за последните няколко седмици, а "Булгаргаз" продава на 40% над пазарната. Те искат да ни продадат скъпия газ, натрупан в последните години. Тарифата за потребителите е 100 лева на мегаватчас, а пазарната - 48 лева. Разликата се получава заради грешна прогноза", коментира той. И допълни, че вероятно ще се доближим до критериите за еврозоната, но не навреме за конвергентния доклад. 

"До края на април имаме време да постигнем нужните резултати. Ако цените на парното и природния газ паднат наполовина, това ще се усети от домакинствата и индустрията. Може да се случи и със задна дата - от 1 януари", подчерта икономистът. 

По данни на НСИ инфлацията и през януари се успокоява, но няколко групи стоки, сред които и храните, продължават да поскъпват. На годишна показа повишението на цените е с 3.8%, а в сравнение с декември - с 0.5%.

"Продукцията на земеделците поевтинява, но цените на храните на дребно растат. Инфлацията намалява с умерени темпове. Проблемът е, че все още има пера, които продължават да растат солидно нагоре. Основно цената на водата се вдигна от 1 януари. При храните се отразява най-много, докато при другите стоки има баланс", обясни Ангелов.