Енергийният регулатор на Европейския съюз (Acer) предупреди, че Блокът все още се нуждае от внос на руски втечнен природен газ (ВПГ), за ​​да избегне енергийна криза, въпреки че редица държави-членки се опитват да забранят покупките на гориво от Москва. Към опитите за ограничаване на рекордния внос на руски ВПГ в Европа "трябва да се подхожда предпазливо“, тъй като доставките на газ от Русия ще намалеят в края на тази година, пише британският вестник The Financial Times.

"Намаляването на руския внос на ВПГ трябва да се обмисли постепенно“, се казва в доклада на Acer, подчертавайки трудността за ЕС да балансира енергийната сигурност с желанието да удари финансите на Москва чрез намаляване на покупките на газ.

Въпреки че ЕС успя да замени руския тръбопроводен газ с ВПГ след началото на войната в Украйна през 2022 година, световният пазар на газ остава "напрегнат“. Сега Русия е вторият по големина доставчик на ВПГ за ЕС след САЩ, които представляват 16% от общия внос миналата година. Според данни на Kpler 15,5 милиона тона руски ВПГ, закупени от страните от ЕС миналата година, са били с почти 40% повече от общия внос през 2021 година.

Дипломати от ЕС казват, че страни като Швеция, Финландия и балтийските държави настояват ЕС незабавно да въведе пълна забрана на руския ВПГ - ход, който ще изисква единодушие сред държавите-членки. Представители на тези страни ще лобират пред Европейската комисия за този план следващата седмица.

Надзорният орган на ЕС също така изрази загриженост, че някои държави-членки използват новите правомощия "за временно ограничаване на доставките на газ, включително ВПГ, от Русия и Беларус", като твърдят, че подобни ходове могат да навредят на дългосрочните договори за доставка, постигнати с Москва преди войната. Прекратяването на такива договори може да принуди европейските компании да плащат значителни глоби.

Новите правомощия бяха подкрепени от Европейския парламент миналата седмица, но все още се нуждаят от окончателно одобрение от държавите-членки. В друг знак за потенциално напрежение в рамките на ЕС относно енергийната сигурност, Австрия, Унгария, Чешката република и Словакия предупредиха, че германската такса върху доставките на газ от страната може да ги принуди да увеличат вноса си на руски газ.

Франция също увеличава доставките на газ от Русия в момент, когато президентът Еманюел Макрон се позиционира като един от най-големите защитници на Украйна. Тази година Франция плати на Русия над 600 милиона евро за ВПГ.