Министърът на отбраната на Италия Гуидо Крозето заяви, че при никакви обстоятелства италиански войници не могат да бъдат въвлечени във войната в Украйна. Спред него изявленията на френския президент Еманюел Макрон "повишават напрежението". Това коментира италианският министър в интервю за Corriere Della Sera.

"Нашата позиция не се променя: винаги сме казвали, че на Украйна трябва да се помогне по всички възможни начини, и го правим, но също така винаги сме изключвали пряка намеса на нашите военни в конфликта", категоричен е италианският министър на отбраната Гуидо Крозето. Като министър на отбраната, който "от самото начало“ твърди, че "трябва да помогнем на Украйна, за да избегнем разширяване на конфликта", сега той призовава да не се повишава напрежението. Напротив, трябва да се търсят всички форми на диалог, като се започне "да се плете мрежата на дипломацията". Защото, ако конфликтът се разрасне, "Италия ще загуби много".

Италия няма да участва в евентуална въоръжена интервенция, питат журналистите на италианската медия.

"Категорично не! Днес никой не може да постави това под въпрос", заявява Гуидо Крозето.

"Защото за разлика от други, в нашата правна система има изрична забрана за пряка военна намеса, извън предвиденото в законите и Конституцията. Можем да предвидим въоръжени интервенции само с международен мандат, например в изпълнение на резолюция на ООН. Предвидената в Украйна не само не попада в този случай, но и би предизвикала по-нататъшна спирала на конфликта, която няма да е от полза най-вече за самите украинци. Накратко, условията за нашето пряко участие не съществуват".

Според него изявленията на френския президент Еманюел Макрон за възможността за изпращане на войски в Украйна само засилват напрежението.

"Не се наемам да съдя президента на такава приятелска страна като Франция, но не разбирам целта и ползата от тези декларации, които обективно нагнетяват напрежението", коментира министърът.