Лейбъристът Садик Хан спечели исторически трети мандат като кмет на Лондон, побеждавайки съперника си от консерваторите Сюзън Хол, съобщава Sky News.

Новината идва след слухове, че действащият кмет може да претърпи шокиращо поражение.

Садик Хан обаче спечели с 43,7 % от гласовете. Съперничката му от консерваторите Сюзън Хол получи 32,6 %.

Избирателната активност е била 40,5 %.

По-рано лидерът на лейбъристите Кийр Стармър заяви, че е уверен в победата на Хан, който беше избран за първи път на поста през 2016 г.

"Той има два мандата зад гърба си и съм сигурен, че му предстои още един", заяви Стармър.

Резултатът идва, след като Консервативната партия на премиера Риши Сунак претърпя съкрушително поражение на местните избори, губейки стотици места в местните съвети и повече от 10 съвета.

Междувременно лейбъристите спечелиха в цялата страна, побеждавайки на междинните избори в Южен Блекпул с 26 % от гласовете, поемайки контрол над съветите в ключови области.

Стармър коментира: "Това всъщност е последната спирка по пътя към общите избори и аз съм много доволен, че мога да покажа, че постигаме напредък и спечелихме доверието на електората ".

Садик Хан и Сюзън Хол се сблъскаха многократно по време на предизборната кампания на фона на опасения за престъпления и пропалестински маршове в Лондон.

Хан наскоро нарече своя консервативен съперник "най-опасния кандидат, срещу когото съм се изправял" заради предишната й активност в социалните медии.

В отговор Хол заяви, че се е "поучила" от грешките си и нарече коментара му "възмутителен".

Трябва да отбележим, че в кметската надпревара за Лондон се включи и Браян Роуз, бивш банкер от "Уолстрийт", чиято съпруга е българка. За Браян Роуз са гласували 7,501 избиратели.