Неидентифицирани са нападнали и ранили сериозно Матиас Еке, водещият кандидат за саксонския клон на Социалдемократическата партия на Германия (SPD) на изборите за Европейски парламент, съобщи партията в събота.

"В петък (3 май) нашият основен кандидат за изборите за Европейски парламент, Матиас Еке, беше нападнат, докато разлепяше плакати в квартал "Стризен" в Дрезден. Той беше сериозно ранен и се нуждае от операция", се посочва в изявление на партията.

От партията посочват още, че това нападение не е изолиран инцидент. Отбелязва се, че други партийни екипи, разлепяли плакати, са били обект на обиди и опити за сплашване, а плакатите им са били "унищожени".

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Федър, която също е член на партията, е заявила, че ако се докаже, че атаката е политически мотивирана, това ще бъде "сериозна атака срещу демокрацията", допълват от Associated Press.

"Преживяваме ново измерение на антидемократично насилие", е комевнтирала Федър.

Правителствените и опозиционните партии съобщават, че техните членове и поддръжници са се сблъскали с вълна от физически и вербални атаки и призовават полицията да засили мерките за сигурност за политиците и предизборните митинги.

Припомняме, че тази седмица протестиращи в германската федерална провинция Бранденбург обградиха колата на вицепрезидента на Бундестага от "Зелените" Катрин Гьоринг-Екард.