След поредицата от украински атаки с дронове Министерството на енергетиката на Руската федерация обяви планове за защита на петролните рафинерии в страната със самоходни зенитни ракетно-артилерийски системи "Панцир-С1“, съобщава вестник "Коммерсант“.

Артем Верхов, директор на отдела за развитие на газовата промишленост на Министерството на енергетиката, обяви, че съвместно с Руската национална гвардия ведомството разработва мерки за сигурност за петролните рафинерии. По думите му те включват инсталирането на на системи "Панцир-С1“ в рафинериите.

"Въпросът за сигурността, разбира се, се обсъжда, работи се. И има законодателна инициатива на наши колеги. Доколкото разбирам, винаги можем да пренасочим потоците от гориво, ако някое оборудване се повреди, най-важното е, че руските железници не ни подвеждат. Обикновено това е, което правим“, поясни Верхов по време на кръгла маса в Съвета на федерацията.

Няколко големи руски рафинерии бяха атакувани от дронове през последните седмици. На 12 март, поради атака на БпЛА и последвал пожар, преработката на петрол в рафинерията на ЛУКОЙЛ в района на Нижни Новгород преустанови работа. На 13 март, поради атака с дрон, бе спряна работата в Новошахтинската петролна рафинерия в Ростовска област. На 16 март, след атака, възникна пожар в нефтената рафинерия в района на Самара, а на 17 март – в рафинерия в Краснодарския край.