Украйна, използвайки атаки с дронове, е извадила от строя около 14% от руските нефтопреработвателни мощности.

"Украинските атаки с дронове срещу руската енергийна инфраструктура по-рано тази година извадиха от строя 14% от капацитета за рафиниране на петрол в страната и повишиха вътрешните цени на горивата, но имаха минимално въздействие върху производството на електроенергия“, пише Bloomberg, цитирайки разузнавателната агенция на Пентагона.

Според изчисленията на изданието загубата на част от мощностите е довела до повишаване на цените на вътрешните горива с 20%-30% до средата на март. За да задоволи нуждите на вътрешния пазар, Руската федерация беше принудена да спре износа.

"За да смекчи въздействието на тези удари, Русия забрани износа на бензин за шест месеца, считано от март, започна да внася петролни продукти от Беларус, които планира да внесе от Казахстан, и даде приоритет на превоза на петролни продукти от руските железници пред други видове транспорт транспорт“, се казва в доклада на Министерството на отбраната на САЩ.

Въпреки че атаките все още продължават, анализът обхваща само двумесечен период: от първото нападение срещу завода на Новатек в Уст-Луга на 21 януари до нападението на 24 март срещу електроцентралата в Новочеркаск.

Посочва се, че действията на Украйна "доведоха до незначителни прекъсвания в електроснабдяването на руските военни и цивилно население“, тъй като "Русия разполага с мощен генераторен капацитет – третият по големина в света – и висока степен на излишък в своята мрежа“.

Разузнаването също така отбеляза влиянието на Украйна върху руските военноморски операции. Заради атаките на украинските въоръжени сили руският Черноморски флот започна да избягва украинското крайбрежие и предислоцира някои кораби от основната си база в Севастопол в Крим.