Нови сателитни снимки показват щетите във военновъздушната база "Белбек" в анексирания от Русия Крим, пише Sky News.

"Сред очевидните цели са съоръжение за съхранение на гориво и няколко вида изтребители", посочва британската медия.

Анализаторите на отворени данни OSINT публикуваха сателитни снимки на летище "Белбек" след украинската атака. Те показват, че поне няколко руски самолета са напълно унищожени. 

По-рано в мрежата се появиха кадри от последствията от атаката на летището, но те не бяха с високо качество, новите изображения позволяват по-добър анализ на щетите. 

На новите снимки може да се видят изгорелите корпуси на два прехващача МиГ-31. На един от тях се вижда почти напълно унищожен МиГ-29. Освен това може да се предположи, че един руски самолет Су-27 е бил повреден, допълва УНИАН.

Унищожените самолети са разработени по време на СССР. На базата на МиГ-31 руснаците направиха Х-47М2 "Кинжал" - аеробалистична ракета, в Руската федерация има сравнително малко такива самолети. 

Що се отнася до МиГ-29, той най-вероятно вече не се използва за бойни мисии: руснаците прехвърлиха функциите на тези самолети на изтребители от семейството "Су" - Су-35С, Су-30СМ, Су-30М2 и други.

В нощта срещу 15 май е атакувано руското военно летище "Белбек". Анализаторите на Defense Express допускат, че Украйна може да е използвал за атаката ракети ATACMS, получени преди това от САЩ. 

Впоследствие в интернет беше публикувана снимка на елементите на системите за противовъздушна отбрана, унищожени в резултат на атаката срещу Крим: медиите съобщиха, че това е нов зенитно-ракетен комплекс С-400.