Белият дом е недоволен от решението на френския президент Еманюел Макрон да покани представител на руското правителство на честването на 80-ата годишнина от десанта на западните съюзници в Нормандия през юни. Това разкриха пред Politico двама представители на американската администрация.

"Ние ще се съобразим с решението на френското правителство, което организира честването в Нормандия. Може би това ще напомни на руснаците, че някога действително са се борили с истински нацисти, а не с въображаеми в Украйна“, заяви един от официалните лица, говорил в условия на анонимност.

В навечерието на честването на така наречения "Ден Д“ Франция покани Русия да изпрати свой официален представител на церемонията, на която ще присъства по-специално президентът на САЩ Джо Байдън. Все още не се знае кои служители на Кремъл ще отидат.

Както отбелязва Politico, решението предизвика възмущение сред някои европейски лидери. Те отбелязаха, че страната води непредизвикана война срещу Украйна повече от две години. Събитието на Деня Д има за цел да отбележи колективната жертва на съюзниците през Втората световна война за запазване на демокрацията. По-специално, тези европейски лидери изразиха загриженост, че поканата на руснаците ще подкопае символичния характер на събитие, съсредоточено върху демокрацията, както и ще създаде усложнения, свързани с протоколите и дипломатическите ангажименти.

"Администрацията на Байдън (...) и дори самият президент отдавна гледат на Макрон като на човек, който има влияние върху Путин. И Белият дом до голяма степен се съгласи с неговите усилия да поддържа дипломатически отношения с Москва. (...) Решението на Макрон да покани руски представител в Нормандия се разглежда главно през тази призма“, пише изданието.