"Руските войски разшириха зоната на активни бойни действия с почти 70 километра в района на Харков, като по този начин се опитаха да принудят украинската страна да използва допълнителни бригади от резерва". Това съобщи Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски в Telegram.

По думите му, "поради усложняването на ситуацията в източната част на Украйна, той работи няколко дни подред с военни подразделения, които водят бойни действия в Харковска област".

Сирска заявява, че "основните усилия на руските сили са съсредоточени в посока Стрелеч - Липци и върху превзетия Волчанск", с последващо излизане към Бели Колодяз и разгръщане на настъпление в тила на ВСУ.

"За тази цел противникът създаде и значително укрепи оперативно-тактическата група войски "Север", която включва бойни части на 6-та армия, 11-ти и 44-ти армейски корпуси", посочва Сирски.

По думите на главнокомандващия на ВСУ, руснаците са започнали настъплението много по-рано от планираното, "когато са забелязали прехвърлянето на украински войски тук, но те не са успели да пробият нашата отбрана".

"При тези обстоятелства трябва да предотвратим по-нататъшното настъпление на вражеските войски чрез стабилно задържане на заетите граници и позиции, удари със самолети, ракетни системи, артилерийски и танков огън, за да им нанесем максимални загуби, както и да създадем условия за разгром на мобилните щурмови групи и подразделения с атаки във фланг и тил от различни направления."

Според Главнокомандващия украинската армия трябва да се възползва максимално от предимството си в атакуващите БпЛА в комбинация с използването на електронна война и точен артилерийски огън. "Работата ми е посветена на тези въпроси, както и на прегрупирането на войските и опростяването на системата за всеобхватна поддръжка", допълва той.