Посещението на руския президент в Китай подчертава разширяващото се военно сътрудничество между съюзниците, което разтревожи Запада, пише The Telegraph.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му

При пристигането на Владимир Путин в Пекин Си Дзинпин приветства "стария си приятел", като отбеляза "стратегическите насоки", които двете страни са си предоставили.

В коментарите си пред камерите преди разговорите при закрити врата двамата лидери говориха за глобалната стабилност и решаването на конфликти като войната в Украйна.

Но когато в четвъртък сутринта те седнаха да разговарят, стана ясно, че не става въпрос само за мир.

Руският президент Путин беше пристигнал с група висши служители по сигурността, включително Андрей Белоусов, новият му министър на отбраната.

Сергей Шойгу, бившият му министър на отбраната, който преди няколко дни бе назначен за ръководител на Съвета за национална сигурност, седеше до него, срещу китайския президент Си и неговите служители. Присъстваха и ръководителите на руската компания за ядрена енергия "Росатом" и на космическата агенция "Роскомос".

Посещението на Путин в Китай подчертава бързото разширяване на военното сътрудничество между двата съюза, което разтревожи западните столици.

Двамата с Си не крият желанието си да си сътрудничат в партньорство без ограничения, за да променят глобалния ред, ръководен от САЩ.

Голяма част от притесненията на САЩ и Европа са насочени към продължаващата търговия на Пекин със силно санкционираната Москва след нахлуването в Украйна, както и към съюза за оръжейни технологии, в който китайски чипове и машинни компоненти подпомагат руската военна машина.

Китай отказва да осъди войната и подкрепя Москва по дипломатически път, като обвинява Запада, че подкопава сигурността на Русия. В същото време Русия постоянно подчертава подкрепата си за Пекин по въпроси, свързани с Тайван, който Китай заплашва да завладее.

Възможно е Путин също така да иска да обсъди изграждането на газопровод през Сибир, по който да се доставя природен газ за Китай, който преди това щеше да стига до Европа. Един от вицепремиерите в обкръжението му, Александър Новак, е ключов служител за петрола и газа на Москва.

Когато Путин говори за одобрението си за китайския план за мир в Украйна, той има предвид неясен план от 12 точки, публикуван от Пекин, който очевидно ще затвърди контрола на Москва върху украинските региони, които тя е завладяла чрез военна сила.

Някои анализатори твърдят, че подкрепата на Китай за Русия спомага за отклоняване на вниманието и ресурсите от Тихоокеанския регион и дългосрочната сигурност на Тайван.

Руските и китайските военни учения, включително военноморските учения и патрулирането на бомбардировачи с далечен обсег над Японско море, както и ученията на сухопътните сили на територията на другата страна също започнаха да променят изчисленията на САЩ по въпроса за Тайван.

Генерал-лейтенант от военновъздушните сили Джефри Крузе, директор на Агенцията за отбранително разузнаване на Пентагона, заяви, че сътрудничеството им през последните две години е накарало Пентагона да погледне по нов начин на собствените си анализи и "да стане още по-загрижен за това какви са изискванията ни към съвместните сили" в региона.

В съвместна декларация, публикувана след тридневното посещение на Си в Москва през март, се посочва, че Русия "признава Тайван за неотменима част от територията на Китай", което е едно от най-ясните изявления за подкрепа по въпроса до момента.

В началото на май представители на американската отбрана предупредиха комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ относно съвместните военни учения на Китай и Русия в Източнокитайско море близо до Тайван.

Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване, заяви пред американските сенатори: "Китай определено иска Русия да работи с тях и ние не виждаме причина, поради която [Русия] да не го направи".

Преди посещението си Путин заяви пред китайската информационна агенция Xinhua, че срещата ще даде тласък на съвместните усилия за укрепване на "териториалната цялост и сигурността на нашите страни" като част от "стратегическо партньорство за координация за новата ера".

Що се отнася до пълния обхват на това, което означава това за военното и геополитическото сътрудничество, двамата автократични лидери вероятно ще държат Запада в неизвестност.