Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви чисто новия си кабинет след преизбирането му на балотажа в Турция на 28 май, като само двама министри запазват местата си и поставя много нови лица, за да започнат нова ера, пише Daily Sabah.

Ръководителят на Националната разузнавателна организация (MИT) Хакан Фидан сменя Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, е заявил Ердоган, докато Мехмет Шимшек се връща като новият министър на финансите, в дългоочаквано решение.

Ердоган е посочил Джевдет Йълмаз за нов вицепрезидент, който ще замени Фуат Октай. Ердоган не е посочил други на позицията и ще работи с един вицепрезидент.

Йълмаз Тунч сменя Бекир Боздаг като министър на правосъдието, докато началникът на щаба ген. Яшар Гюлер заменя Хулуси Акар като министър на отбраната.

Махинур Йоздемир, бивш посланик на Турция в Алжир, е назначена за нов министър на семейството и социалните политики на страната, заменяйки Деря Янък.

Междувременно Али Йерликая, който беше губернатор на Истанбул в продължение на пет години, става новият министър на вътрешните работи, заменяйки Сюлейман Сойлу.

Ведат Ишъкхан става новият министър на труда и социалното осигуряване, Мехмет Йозхасеки е министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, а Алпарслан Байрактар министър на енергетиката и природните ресурси.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой запазват своите места като министри.

Ето и списък с останалите министри в кабинета:

Министър на младежта и спорта: Осман Ашкън Бак

Министър на националното образование: Юсуф Текин

Министър на индустрията и технологиите: Мехмет Фатих Качир

Министър на земеделието и горите: Ибрахим Юмаклъ

Министър на търговията: Омер Волат

Министър на транспорта и инфраструктурата: Абдулкадир Уралоглу

По-рано Ергоган е заявил, че кабинетът ще проведе първото си заседание на 6 юни.

Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като президент и започна своя трети и последен мандат на поста.

В победната си реч Ердоган обеща да създаде уважаван финансов мениджмънт, тъй като определи инфлацията като най-неотложния проблем на Турция след вота.

Пазарите се опитват да преценят дали преизбраният президент ще промени курса или ще удвои политиката, съсредоточена около по-ниски разходи за заеми, за да се бори с нарастващите цени и да стимулира икономическия растеж.

Ердоган е дал малко индикации за някакъв обрат през следващите седмици и месеци, след като многократно е подчертал, че ще остане ангажиран с икономическия си план за ниски лихвени проценти.