От началото на войната повече от 10 000 военнослужещи на Русия са получили възнаграждения за лично унищожаване или завладяване на военна техника на бойното поле в Украйна, съобщава ТАСС, като се позовава на Министерството на отбраната в Москва.

"От началото на специалната военна операция повече от 10 000 военнослужещи от Въоръжените сили на Руската федерация са получили специални възнаграждения за лично унищожаване или изземване на военна техника на противника. През 2022 г. 7064 руски военнослужещи са получили съответните плащания за лично унищожаване на 11 586 единици украинска военна техника и въоръжение.  От 1 януари до 31 май тази година 3193 руски военнослужещи са получили възнаграждения за лично унищожени 4415 единици украинска и западна военна техника“, поясниха от ведомството.

В съобщението се подчертава, че плащанията се извършват въз основа на заповеди на командирите на военни части и се превеждат по личните финансови сметки на военнослужещите. Освен това няма ограничения за получаване на плащания от военния персонал за броя на единиците вражеска техника, които те са унищожили по-рано.

През 2023 г. на военни пилоти и оператори на ПВО са изплатени по 300 000 рубли (около 6500 лева) за всеки от унищожените 45 украински хеликоптера и 71 самолета на украинските ВВС. По 100 000 рубли (2166 лева) тази година са получили военнослужещи от частите на Сухопътните и Въздушно-десантните войски, както и от Корпуса на морската пехота, включително артилерийските подразделения, за унищожаването на всяка единица бронетанкова техника на ВСУ. 50 000 рубли (1083 лева) са платени за унищожаването през 2023 г. на 1501 бойни бронирани машини на противника, 203 самоходни артилерийски установки и 85 системи за залпов огън.

"В същото време за 15 ударни пускови установки на тактически комплекс "Точка-У“ и реактивни системи за залпов изстрел HIMARS отличилите се руски военнослужещи получиха възнаграждения в размер на 300 000 рубли. Освен това за успешното прихващане на 941 ракети, изстреляни от ВСУ от тактическите "Точка-У", "Елша", "Смерч", "Ураган" и реактивните системи за залпов огън HIMARS, както и за унищожаването на всеки от 1211-те украински безпилотни летателни апарата със среден обсег, руските военни получиха по 50 000 рубли ", отбелязваха още от военното министерство в Москва.

По 200 000 рубли са получили и военнослужещите от ВМФ на Русия, отразили атаката на шест украински безпилотни катера срещу руски кораби и граждански обекти в Крим. Министерството добави, че въз основа на докладите на командирите на части в Запорожското и Южнодонецкото направление в момента се извършват плащания на военнослужещите от Въоръжените сили на Русия, унищожили танкове Leopard, както и бойни бронирани машини, произведени от САЩ и други страни от НАТО по време на военните действия.