Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира участие в честванията на годишнината от десанта на Съюзниците през Втората световна война във Франция следващия месец и след това на срещата на Г-7 в Италия, разкриват източници на изданието Politico.

Плановете на Зеленски са забележителни, тъй като след началото на новата руска офанзива в Харковска област той отмени пътуванията си в чужбина, припомнят от редакцията.

Но Украйна също така отчаяно се нуждае от продължаваща подкрепа и глобално внимание и пътуването ще му даде повод да се срещне със световните лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън, за да защити интересите на страната си.

Графикът на украинския президент винаги може да се промени, подчертаха двамата събеседници на изданието. Но ако всичко върви по план, се очаква Зеленски да използва пътуването, за да призове, както направи в последните си интервюта, за повече военна подкрепа от Запада и да поиска от НАТО да сваля руски ракети, както направиха САЩ и Обединеното кралство, когато Иран нападна Израел. Зеленски също така ще поиска САЩ и европейските страни да конфискуват руски активи, за да помогнат за финансирането на отбраната на Украйна и евентуалното й възстановяване.

Присъствието на украинския лидер във Франция ще има огромен символичен отзвук. Световните лидери ще се съберат на брега на Нормандия, където преди 80 години близо 133 000 войници от САЩ, Великобритания и съюзническите страни акостираха на европейския континент, за да победят Нацистка Германия.

На американското гробище Зеленски ще бъде редом до Байдън, западните лидери и представител на Русия като глава на държава, която е застрашена да бъде заличена от лицето на земята. Байдън, който ще използва момента, за да декларира страстна защита на демокрацията по света, вероятно ще се похвали как е обединил съюзници в помощ на Украйна.

След това Зеленски планира да пътува до Италия за срещата на Г-7. В продължение на месеци членовете на групата обсъждат използването на стотици милиарди конфискувани руски активи за укрепване на отбраната и икономиката на Украйна, позовавайки се на правни главоблъсканици и опасения, че Москва може да направи същото със западните страни. САЩ и Обединеното кралство силно подкрепиха идеята, докато някои европейски членове, особено Германия, са по-скептични.

Въпросът разбуни предишна среща на финансовите министри от Г-7, на която директорът на Европейската централна банка Кристин Лагард категорично се противопостави на пълната конфискация на руски активи за предоставяне на заеми на Украйна.

Зеленски вероятно ще се възползва от тази възможност, като разговаря с държавни и правителствени ръководители, за да се опита да убеди съмняващите се.