Хакан Фидан обеща в понеделник да продължи визията за национална външна политика, когато пое поста външен министър на Турция от Мевлют Чавушоглу, пише Daily Sabah.

"Ще продължа нашата национална външнополитическа визия за независимост на нашата държава от всякакъв вид влияния и която се основава на суверенитета на волята на нашия народ“, увери той на церемонията.

"Благодаря на нашия президент, че бях назначен за външен министър, което изисква подобни отговорности след моето задължение в националната разузнавателна организация, което продължи 13 години и наложи тежка отговорност“, продължи Фидан.

Той уточни, че с Чавушоглу се познават от следването си в университета Билкент и след това са били изведени на важни позиции.

"Работихме в хармония и доверие в критични и трудни задължения“, заяви той, имайки предвид Чавушоглу.

Казвайки, че Националната разузнавателна организация (MIT) и външното министерство имат сходни работни принципи и институционални култури, Чавушоглу добави: "Ние защитихме оцеляването на нашата държава и нация в най-трудните географски райони, по най-чувствителните въпроси. Борихме се заедно срещу терористичните организации в чужбина, включително FETО и ПКК“.

Чавушоглу, който беше на поста осем години, благодари на колегите си.

Фидан, който беше директор  на Националната разузнавателна организация (MIT) от 2010 г., беше назначен за външен министър от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган представи новия си кабинет в събота, след като присъства на церемониите по полагане на клетва и встъпване в длъжност съответно в парламента и президентския комплекс в столицата Анкара.

Министрите на външните работи по света поздравиха Фидан за назначаването му.

55-годишният Фидан беше назначен за началник на MIT от тогавашния министър-председател Ердоган през май 2010 г. Преди да бъде назначен в MIT, Фидан работеше в офиса на Ердоган като заместник-секретар.