На Червения площад в Москва започна традиционният парад по повод 79-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война, предава Интерфакс.

По данни на Министерството на отбраната в Москва в него ще участват над 9000 военнослужещи и 70 единици техника. Пешата колона включва полкове, батальони и роти по видове и родове войски, екипажи от Суворовско, Нахимовско, юнкерско и музикално училище, младежки армейци, жени военнослужещи, казаци и сборен военен оркестър.

Парадът ще завърши с прелитане на авиационни групи.  

В рамките на честванията на Деня на победата в Москва на Поклонния хълм бе организирана изложба на пленено оръжие и военна техника, заловени в Украйна. Сред тях по-специално са американските Abrams и Bradley, германските Leopard и Marder и други образци, включително произведени във Великобритания, Чешката репубика, Франция, Финландия. Изложбата ще продължи до края на май.

Военни паради по повод 9 май ще се проведат в седем града-герои и 18 града в Русия.

На централния подиум парадът се наблюдава от президента на Руската федерация, върховния главнокомандващ Владимир Путин, който ще произнесе традиционна реч преди началото на марша на пешите колони. Той пристигна на събитието в компанията на лидерите на Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Куба, Лаос и Гвинея-Бисау, отбелязва РИА Новости.