Въоръжените сили на Демократична република Конго (ДРК) са осуетили опит за държавен преврат с участието на конгоански и чуждестранни бойци в неделя сутринта, заяви говорител на армията на ДРК в телевизионно обръщение, предава Reuters.

"Опитът за държавен преврат беше потушен от силите за отбрана и сигурност. Опитът включваше чужденци и конгоанци. Тези чужденци и конгоанци бяха извадени от действие, включително техният лидер", каза говорителят Силвен Екенге.

Той не уточни дали това означава, че са били задържани или убити.

Тина Салама, говорител на президента Феликс Чисекеди, също потвърди пред агенцията, че президентският дворец е бил атакуван в неделя сутринта, но армията е поела отново контрола.

По-рано двама пазачи и нападател бяха убити при нападение срещу близкия дом на Витал Камерхе, член на парламента, който се предполага, че ще стане председател, заявиха говорителят на Камерхе и японският посланик в публикации на X.

Посолството на Съединените щати издаде предупреждениеа "продължаваща дейност от страна на елементите за сигурност на ДРК" и съобщения за стрелба в района в неделя.

Страница във Facebook, която изглежда принадлежи на Кристиан Маланга, политик, базиран в Съединените щати, публикува предавано на живо видео, в което изглежда, че той ръководи атаката.

"Ние, бойците, сме уморени. Не можем да протакаме с Чисекеди и Камерхе, те направиха твърде много глупави неща в тази страна“, казва той във видеото, което не е независимо потвърдено от Reuters.