Украйна тайно е разположила допълнителни сили близо до Харков няколко дни преди руснаците да се опитат да нахлуят в района за втори път от началото на войната на 10 май. Това пише британското издание Sky News след разговор с бойци от една от тези бригади.

Командирът на артилерийската част на 57-а бригада, 26-годишният Александър, с позивна "Черни", казва, че оръдията му дори са стреляли по руските войски ден преди нахлуването. Според него руснаците "нагло" са се събрали от своята страна на границата.

"Ударихме танкове на границата... вече беше истинска война“, казва той.

Командирът на друго артилерийско подразделение също потвърди, че бригадата е била разгърната предварително за укрепване на отбраната в това направление. Преди това тези войски държаха защита близо до Купянск.

Неназован събеседник на изданието, описвайки първите няколко дни от руската офанзива в района на Харков, заяви, че в определени моменти се страхува, че "ние сме загубили фронтовата линия“. Според него към момента ситуацията е стабилизирана, но "не знаем колко дълго може да продължи това“.

Вече споменатият артилерийски командир Александър казва, че неговата част е била прехвърлена от близо до Купянск в северната част на Харковска област на 4-5 май. Според него това е станало малко късно и не са имали време да се подготвят добре.

"Не знам цялата ситуация и защо това се случи, но знам със сигурност, че за да отблъснем [атаката], може да ни трябва повече време или по-добре подготвени позиции“, отбеляза той.

Руската офанзива започна с тричасово артилерийско обстрелване на украински позиции, след което сухопътните войски преминаха границата, поясняват военните. Те описат фронтовата линия като първоначално "крехка", но сега, според тях, Русия е загубила възможността да направи значителен пробив.

"Досега имаха шансове, че имахме пропуски, през които можеха да се промъкнат. Радвам се, че успяхме да стабилизираме ситуацията“.