Руските военнослужещи от групировката "Север“ са продължили настъплението в дълбочината на отбраната на украинската армия, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости.

Живата сила и техника на "Чуждестранния легион“, 24-та и 42-ра механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна и 125-а бригада за териториална отбрана са разбити в районите на населените места Лукянци, Веселое, Радгоспное, Харковска област, отбелязват от ведомството.

Бойците на групировка "Север“ са отразили пет контраатаки на вражески щурмови самолети в района на Волчанск, Липцов и Тихой в Харковска област.

Както отбелязват от руското министерство, украинските въоръжени сили са загубили до 230 военнослужещи, танк, две бойни бронирани машини, десет пикапа, 122-мм самоходно оръдие "Гвоздика" и 122-мм бойна машина за РСЗО "Град".

Руските войски водят активни военни действия в района на Харков. В петък Министерството на отбраната на РФ съобщи, че в рамките на една седмица бойци са превзели 12 населени места: Борисовка, Бугроватка, Гатище, Глубокое, Красное, Лукянци, Мороховец, Огурцово, Олейниково, Плетневка, Пильная и Стречея. Освен това те са овладели и село Старици.

Ръководителят на руската администрация на Харковска област Виталий Ганчев заяви на 14 май, че групировката "Север“ вече контролира районите западно и северно от Волчанск. Той добави в петък, че армията вече е "на прага да освободи" града. Генералният щаб на украинските въоръжени сили на свой ред призна, че украинските части в този район трябва да се преместят на "по-изгодни позиции“.

Общо, според Ганчев, в северната част на региона са овладени над 200 квадратни километра, а в украинските въоръжени сили цари паника поради темпото на настъпление на руската армия дълбоко в украинската отбрана.