Руската федерация продължава настъплението си в Харковска област, включително край Липци, а войските й са увеличили активността си край Бахмут. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руските войски продължават настъплението си близо до Липци, североизточно от Харков. Там обаче няма потвърждение за напредването им. Руснаците също твърдят, че са се придвижили на дълбочина до 800 метра в неуточнена зона в посока Липци, но ISW не намери визуално потвърждение на това твърдение.

Войските на Москва са постигнали малък напредък във Волчанск и са продължили настъпателните операции в района. Геолокационни кадри показват, че руските войски са напреднали по улица "Гагарин“ в северозападната част на Волчанск, а руската пехота наскоро е напреднала леко до левия бряг на река Волчия под вече разрушения мост на улица "Гагарин“.

Руските сили също продължават наземните атаки близо до Старица и към Прилипка (и двете югозападно от Волчанск) и близо до Тихое (източно от Волчанск).

На 19 май руските войски са продължили настъплението си на линията Купянск-Сватово-Кременная, но няма потвърдени промени на фронта. Те също са продължили настъпателните операции североизточно от Купянск в района на Синковка и северозападно от Сватово близо до Ивановка, Берестовое, Кисловка, Степной Новоселовка, Стелмаховка.

Силите на Москва значително са увеличили активността си в посока Северское, североизточно от Бахмут и са атакуваха районите на Верхнекаменское.

Руснаците са заявили напредък близо до Часов Яр при неотдавнашни атаки на фона на продължаващите боеве в района. Руските войски съобщават за напредък по време на щурмовете югоизточно от микрорайона Канал. Но ISW не е забелязал никакви визуални доказателства в подкрепа на информацията.