В ранните часове на деня турски безпилотен летателен апарат (БпЛА) Akinci идентифицира източник на топлина, за който се предполага, че е от останките от хеликоптера, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, съобщава държавната информационна агенция на югоизточната ни съседка – Anadolu Agency. Медията уточнява, че координатите вече са споделени с властите в Техеран.

След катастрофата с хеликоптера на Раиси Министерството на отбраната в Анкара задейства дрон и вертолет тип Cougar, оборудвани със сензори за нощно виждане, за участие в издирвателните дейности.

В неделя Раиси присъства на церемонията по откриването на язовир на иранско-азербайджанската граница, където пристигна с хеликоптер.

Иранската държавна телевизия съобщи, че до инцидента се е стигнало, след като хеликоптерът на Раиси се е приземил твърдо при връщане обратно към Техеран от събитието.

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян, Малик Рахмети, губернатор на провинция Източен Азербайджан, и имамът аятолах Али Хашим от провинция Табриз също са били на борда на хеликоптера.

Издирвателно-спасителни екипи съобщават, че работата продължава при неблагоприятни метеорологични условия.

Лошото време бе посочено като основна причина за катастрофата. Медии на няколко пъти докладваха, че хеликоптерът е намерен, но впоследствие твърдения бяха отречени. Съобщава се също, че с един член на екипажа и пътник е била установена връзка.

Някои източници твърдят, че Раиси е загинал, но засега няма официално потвърждение на информацията.