Вулкан на отдалечения индонезийски остров Халмахера изригна зрелищно, изхвърляйки сив облак пепел в небето, а хората от седем близки села бяха евакуирани, съобщиха властите в неделя, предава Reuters.

Вулканът Ибу изригна, изпращайки пепел на височина 4 км, докато ивици лилави мълнии проблясваха около кратера му, според информация и изображения, споделени от Индонезийската агенция по вулканология.

Съвместен екип, съставен от полиция, военни и служители на службата за търсене и спасяване, беше изпратен в района, за да евакуира жителите от околните села, обяви Абдул Мухари от агенцията за смекчаване на последиците от бедствията.

Агенцията не предостави никаква информация колко хора са били преместени, но властите препоръчаха радиус от седем километра да бъде овакантен.

Вулканологичната агенция на Индонезия повиши нивото на тревога за вулкана до най-високото ниво в четвъртък, след като Ибу изригна няколко пъти по-рано този месец.

Активността на Ибу следва поредица от изригвания на различни вулкани в Индонезия, която се намира на тихоокеанския "Огнен пръстен“ и има 127 активни вулкана.

Внезапни наводнения и поток от студена лава от вулкана Марапи, един от най-активните в провинция Западна Суматра, обхванаха няколко близки района след проливен дъжд на 11 май, убивайки повече от 60 души.

През последните седмици вулканът Руанг в Северен Сулавеси също изригна, изхвърляйки нажежена лава. Изригването накара властите да евакуират повече от 12 000 души на близкия остров.