Атина е готова да "подаде приятелска ръка“ на съседа и регионалния си съперник Турция, увери министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис, който обаче не пропусна да обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган в разпалване на антигръцки настроения, предава Associated Press.

"Моето желание е, макар и със закъснение, нашите съседи да изберат пътя на деескалацията, на законността, на мирното съжителство без рeторични изблици, но с конструктивни действия“, заяви Митостакис след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Атина.

"От моя страна винаги ще ме намерят човек, който е готов да протегне приятелска ръка. Нямаме място за допълнителни ненужни източници на напрежение“, подчерта Мицотакис и добави, че различията трябва да бъдат разрешени по мирен път. "Това иска нашият народ, това иска гръцкият народ, това иска турският народ, това иска цяла Европа“.

Споровете между Гърция и Турция включват морските граници в Егейско море и Източното Средиземноморие, които засягат правата за проучвания за залежи. Турция също така разкритикува Гърция за поддържането на военно присъствие на източните й острови, което според нея нарушава международните договори.

Гърция възразява, че е изправена пред пряка заплаха от страна на Турция, която има значително военно присъствие на турското крайбрежие срещу островите й, и реагира с ужас на изявленията на турски официални лица, които намекват, че суверенитетът на някои населени гръцки острови може да бъде оспорен.

"Не бива партньорите от НАТО да поставят под въпрос суверенитета на другия“, каза Шолц на кратка съвместна пресконференция с Мицотакис след срещата им. "Всички въпроси трябва да се решават чрез диалог и на базата на международното право“.

По думите на Мицотакис е "наистина жалко“, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган "не вижда, че върви към задънена улица, когато трови народа си с лъжи срещу Гърция. Защото нашите съседи и всички наши съюзници знаят, че гръцките острови не заплашват никого.

Германският канцлер на свой ред заяви, че е "в интерес на всички съседи“ да се използва икономическият потенциал на Средиземно море.