Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев заплаши в Telegram канала си, че "никой от западните лидери няма да се скрие нито на Капитолия, нито в Елисейския дворец - ще има глобална катастрофа"

"Разпространява се хорът на безотговорните негодници от западния политически елит, които призовават войските им да бъдат изпратени в несъществуваща държава. Сега в него влизат представители на Конгреса на САЩ, френското и британското ръководство, отделни лунатици от балтийските държави, а Полша също призовава за активно използване на оръжията си... и това не е затягане на пружината, а цинична сметка за политически дивиденти", пише Медведев в Telegram.

Той оценява, че случващото се на "Запад е тотална деградация на управляващата класа".

"Изпращането на вашите войски на територията на Украйна предполага директно влизане на тези страни във войната, на което ще трябва да отговорим. Никой от тях няма да се подслони нито на Капитолийския хълм, нито в Елисейския дворец, нито "Даунинг Стрийт 10". Ще има глобална катастрофа",заплашва Медведев.

Той допълва, че руският и американският президенти от ерата на Студената война Никита Хрушчов и Джон Кенеди са успели да разберат ситуацията в един момент.

"Но сегашните инфантилни малоумници, които взеха властта на Запад, просто не искат да разберат. И затова днес Генералният щаб започна подготовка за учения, включително дейности за практическа проверка на подготовката и използването на нестратегически ядрени оръжия", пише още Медведев.