В резултат на обстрелите на руските войски половината от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена. Това поясни министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за американското списание Foreign Policy.

"Е, това (отпускането на нова помощ от САЩ – бел.ред.) безспорно повиши морала на украинските войници, както и на народа на Украйна.  Ако пакетът, който беше обявен веднага след приемането на закона, съдържаше батарея Patriot, този тласък щеше да е още по-голям сред хората, защото украинците най-много страдат от руските ракетни атаки“, подчерта първият дипломат на Киев.

Според него, ако подобна ситуация в енергетиката се бе развила в друга държава, всичко можеше да бъде още по-зле.

"Руските балистични ракети са истинският бич на тази война. Напоследък те се използват главно за унищожаване на нашата енергийна система. Смея да твърдя, че ако друга страна пострада от такъв мащаб на енергийно унищожение, ще изглежда много, много по-зле от Украйна. Държим се, защото научихме много, знаем залога, но за да стане ясно - половината от нашата енергийна система е повредена, а ние все още трябва да управляваме страната, да водим война и да събираме подкрепа от света“, допълни Кулеба.