Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу близо 200 физически и юридически лица, които допринасят за военно-промишления комплекс на Русия и помагат на Москва да избегне вече наложените ограничения на сектора, става ясно от прессъобщение на ведомството.

Последният кръг от санкции на САЩ е насочен срещу руската военна промишлена база и нейните програми за химически и биологични оръжия, както и лица и организации в трети страни, които помагат на Москва да купува компоненти за оръжия или отбранителна продукция.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на близо 60 души от Азербайджан, Белгия, Китай, Русия, Словакия, Турция и Обединените арабски емирства, които позволяват на Москва да купува отчаяно необходими технологии и оборудване от чужбина.

Повече от 100 организации в актуализирания санкционен списък работят или са работили в технологичния, отбранителния, производствения и транспортния сектор на руската икономика.

Друг блок от американски санкции е насочен срещу основните руски вносители на памучна маса, нитроцелулоза и нейните ключови компоненти, както и двама доставчици на такива стоки от Китай.

Освен това Министерството на финансите на САЩ постави в черния списък три руски юридически и две физически лица, участващи в закупуването на стоки за военни организации с цел разработването на химически и биологични оръжия.

Освен това две руски компании, участващи в изграждането на газова инфраструктура в Русия – "Нефтегазстрой“ и "ВНИПИгаздобыча“ – попаднаха под нови санкции на САЩ.

В координация с Министерството на финансите на САЩ, Държавният департамент санкционира повече от 80 организации и лица, ангажирани с избягване на санкции срещу Русия или свързани с програми за химически и биологични оръжия и руската отбранителна индустриална база.

Държавният департамент също предприе ограничителни мерки срещу енергийния, металургичния и минния сектор на Русия и въведе допълнителни санкции във връзка със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.