Русия може да предислоцира две дивизии от Запорожие в Донецка област за засилване на настъпателните операции. Това ще позволи на силите на Москва да удържат ситуацията и да напредват, докато Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не получат военна помощ от САЩ. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Според ISW руснаците може да се опитат да прехвърлят 76-та или 7-ма въздушнодесантна дивизия от района на село Роботино в Запорожка област в Източна Украйна. Това ще им даде възможност да се възползват от текущия "прозорец на уязвимост“ в Донецка област.

Според анализаторите сега руските войски се опитват да използват тактическото проникване северозападно от Авдеевка, за да постигнат по-широк пробив в района и засилват настъплението си, за да превземат Часов Яр.

На Авдеевско направление руснаците са създали относително сплотена групировка от сили, състояща се предимно от части на Централния военен окръг (ЦВО) и 1-ви армейски корпус на т.нар. "Донецката народна република“ ("ДНР“). Въпреки че са изтощени от интензивни настъпателни операции през последните няколко месеца, елементи от 76-та и 7-ма дивизия може да послужат като ударна сила за продължаване на атаките в региона.

"Руските войски създадоха по-слабо сплотена групировка на силите на Бахмутско направление, която по-специално се състои от елементи на няколко дивизии и въздушнодесантни бригади. Предислоцирането на елементи от 76-та и 7-ма дивизия в тази зона може да засили продължаващата настъпателна операция за превземане на Часов Яр“, се казва в доклада на ISW.

Според анализаторите руското командване може да прехвърли части от тези две дивизии на линията Купянск-Сватово-Кременная, където войските им са възобновили настъплението по цялата фронтова линия.

Руснаците се опитват да консолидират целия този сектор под отговорността на Московския военен окръг и предислоцирането на 76-та и 7-ма дивизии може да не е толкова полезно, колкото в случай на по-интензивни бойни действия, които се водят в момента в Донецка област.

Както добавя ISW, всяко предислоциране на тези части ще позволи на руснаците да засилят настъпателните операции и да оказват нарастващ натиск върху ВСУ, независимо къде се намират.

"ISW не прави оценка в коя област е най-вероятно да бъдат предислоцирани въздушнодесантните сили, ако е вероятно такова предислоциране изобщо да се случи. Институтът ще продължи да наблюдава докладите за възможно предислоциране на елементи от 76-та и 7-ма дивизия, тъй като това представлява значителна опасност за способността на ВСУ да забавят руските настъпателни операции в Източна Украйна през следващите седмици преди пристигането на американската помощ за сигурност“, заключава Институтът за изследване на войната.