На фронта в Украйна руските войски продължават да оказват натиск в района на Часов Яр и на Авдеевско направление. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

На Северско направление (североизточно от Бахмут) позиционните боеве са продължили на 1 май, но няма потвърдени промени във фронтовата линия.

Боевете продължиха на изток от Северск близо до Верхнекаменское, югоизточно от Северское близо до Спорное и южно от Северск близо до Раздолевка.

Руските войски са напреднали на изток от Часов Яр и до източния край на самия град.

Геолокационни кадри, публикувани на 1 май, показват, че силите на Москва наскоро са напреднали през гористи местности непосредствено на изток от Часов Яр и по-нататък в покрайнините на микрорайона Канал.

Руски военни кореспонденти твърдят, че части на Москва са напреднали близо до Богдановка (североизточно от Часов Яр), а също така са достигнали крайния източен участък на канала Северен Донецк-Донбас на юг от града.

Руски блогъри докладват, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са започнали да се оттеглят от Клещеевка (югоизточно от Часов Яр). ISW обаче не е намерил потвърждение на нито едно от тези руски твърдения, се отбелязва в доклада.

Боевете са продължили североизточно от Часов Яр близо до Богдановка; близо до микрорайоните Канал и Нови в източната част на Часов Яр; югоизточно от Часов Яр близо до Клещеевка и Андреевка; и южно от Часов Яр при Шумов и Ню Йорк.

Геолокационни кадри, публикувани на 1 май, показват, че руските войски са напреднали югозападно и западно от Соловьовка (северозападно от Авдеевка), а руските "военни кореспонденти“ твърдят, че силите на Москва напредват още повече в района на Сокол (западно от Соловьовка и северозападно от Авдеевка).

Руските "военни кореспонденти“ твърдят, че руските войски наскоро са пробили украинската отбрана североизточно от Очеретино (северозападно от Авдеевка).

Боевете продължават и на север от Авдеевка близо до Калиново; северозападно от Авдеевка близо до Прогрес, Новопокровское, Бердичи; западно от Авдеевка в района на Семьоновка, Уманское, Яснобродовка; и югозападно от Авдеевка близо до Нетайловое.

Съобщава се, че руските войски са превзели Парасковевка (югозападно от Донецк) на 1 май, въпреки че няма потвърдени руски постижения западно или югозападно от град Донецк, се посочва в доклада. ISW не наблюдава визуално потвърждение, че руските сили действат в населен район.